KAYNAK: http://www.kameraarkasi.org/yonetmenler/belgeseller/unyedefatsaarasi.html
Yapım Tarihi – 2011
Süre – 01:30:00
Format – Belgesel, Renkli, Türkçe
Yönetmen – Esra Alkan
Ünye de Fatsa Arası
Yönetmen – Esra Alkan
2011 Türkiye 90′
“Karadeniz’de mizah, ezber dışı yaşam demektir- Ünye-Fatsa insanının geçmişi, yaşanan anı ve geleceği farklı görmesi, her iki kent insanının birbirini inkar etmesi değil, çift anlamlılıkta ısrar etmesi olarak algılanmalıdır. Bu ısrar nedeniyle, bölge mizahında karşıt terimler birbirini yok etmez; sadece Ünye-Fatsa karşıtlığının aşılması ertelenir.
altinportakal.org.tr
Ünye de Fatsa Arası ‘bi lokum’ tadında…
Ünye – Fatsa arası sade 20 km ama aralarındaki çatışma bitecek gibi değil. Ünye ve Fatsalılar, belgesel çekiminin tanıtım toplantısının her iki ilçenin ortasında olmasını kararlaştırdı. Her iki ilçesinin ortasında buluşup buluşmadıklarını ise metreyle ölçerek belirlediler. Anlayın gerisini…
Fatsa ve Ünye’nin kültürel, sanatsal, tarihsel, yöresel zenginliklerinin ve aralarındaki ezeli rekabetin mizahi bir dille anlatılacağı 64 dakikalık belgeselinin seyircisi olun . Olun ama öncesinde Ünye lokumu mu yaman Fatsa lokumu mu yaman bi karar verin da!
Belgeselde Ünye ve Fatsa eşrafından Ali Poyrazoğlu, Ferhan Şensoy, Kadir İnanır, Mustafa Altıoklar, sanat dünyasını temsil ederken Ünye’li İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, Frankfurt Başkonsolosu İlhan Saygılı, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu, Fatsa Kaymakamı, (şu anda Orhangazi Kaymakamı ise de) belgeselde devlet erkanını temsil ettiler.
Ediz Hun ise kadroya kızını Fatsa’lı Başkonsolosa verdiğinden girdi.
Galaya iş ve sanat dünyasının geniş katılımı dikkat çekiciydi.
Türkiye’nin Kültür Bakanlığı destekli ‘ilk mizah belgeseli’ ÜNYE’DE FATSA ARASI 23 Aralık Cuma gününden itibaren 1 hafta boyunca Beyoğlu Atlas Sinemaların da her gün sadece 11.00 matinesinde izlenebilir.
Yönetmen Esra Alkan Hakkında:
Çocukluğundan beri başka dünyaları merak etti. Başka ülkeleri, başka insanları tanıyarak bu merakını gidermeye çalıştı ve çalışıyor.
İstanbul Üniversitesi’nde Arkeoloji okurken aldığı sosyal ve fiziki antropoloji dersleriyle de insana olan merakını gidermeye çalıştı. Dünya’da 50 ye yakın ülke gezdi ama Anadolu’yu gezerken ki heyecanı hep daha farklı oldu.
BİLSAK Bilim Sanat Kültür kurumunda koordinatör olarak ilk çalışma hayatına başladı. Turizm sektöründe işletmecilik yaptı. İstanbul Haber Ajansına bağlı KAVİS dergisinde ve Aktüel BAZ dergisinde her ay kültür-sanat yazıları yazdı, röportajlar yaptı.Bir yandan da Kandilli Cemile Sultan Korusu’nda Es’Kandil’i kurarak 2000lerin başında İstanbul gece hayatının ve davet mekanlarının gözdelerinden oldu.
Yeşilçam Ve Delta Filmcilik’te Atıf Yılmaz’la birlikte çalıştı; Eğreti Gelin filminin 4 yıl boyunca yapım danışmanlığını yaptı. Kanaltürk’te Yurtdışı “Şimdi Gitmek Zamanı” adlı programı hazırladı.
TRT 1’de yazıp sunduğu “Kalk Gidelim” adlı seyahat kültürü programını çok sevdiği çocuklarla birlikte 52 bölüm yaparak tamamladı. Gezerken hep aklında televizyon programını kitabını da yapmak vardı ve bunu program çocuklarıyla paylaştı. Çocuklar O’na Duygu ve düşüncelerini yazıp postaladılar. Her il için yazacağı kitaplara el yazısıyla yazılan mektupları da koyuyor. İlk 3 kitap Kalk Gidelim Düzce, Mardin ve Sinop çıktı.Varlık Yayınlarından uzun soluklu olacak bir dizi “Kalk Gidelim” kitapları daha çıkacak.
Halen TRT’nin Turizm ve Belgesel kanalı için seyahat kültürü programı “Kalk Gidelim”i yapmakta. Bu kez, yetişkinlere bol bol seyahat armağanları veriyor ancak gönlünde çocuklar hep olacak.
Şu anda hazırlıklarını yaptığı Munzur El Veriyor belgeseliyle birlikte, Kültür Turizm Bakanlığı’na verdiği ‘Ünye de Fatsa Arası‘ adlı Türkiye’nin ilk mizah belgeselini bitirdi. Ünye de Fatsa Arası’nın prömiyer galası İstanbul’da yapıldı. Yan yana, tatlı çekişme içinde yaşayan diğer ilçelerimiz için de bir dizi mizah belgeseller yolda, geliyor…
sinematur.com
22 Aralık 2011
“Ünye de Fatsa Arası”nda Skandal !
Yapımcı-Yönetmen Esra Alkan tarafından bir süre önce Ünye ve Fatsa İlçelerinde çekimi tamamlanan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da destek verdiği “Ünye de Fatsa Arası” belgesel filmi hakkında, Türkiye çapında “Kötü Şair” lakabıyla tanınan Şerafettin Kaya çarpıcı iddialarda bulundu. Ünlü Şair Şerafettin Kaya, Ünye ve Fatsa arasındaki rekabeti mizahi bir üslupla konu eden “Ünye de Fatsa Arası” belgesel filminin senaryosunun ve ana temasının kendisine ait olduğunu dile getirdi.
Aynı zamanda tiyatro yazarlığı ve yönetmenliği de yapmakta olan Ünyeli Şair Şerafettin Kaya gazetemize yaptığı açıklamada, “Ünye ve Fatsa’da çekimi yapılan bu belgesel filmin senaryosu ve ana teması bana aittir. Bu filmin senaryosunu 2010 yılında yazdım. Ünyeli şair ve yazar olarak amacım Ünye’yi ülke çapında gündeme getirmek, tanıtımına katkıda bulunmaktı. Bunun dışında senaryoyu yazarken Yeşilçam’ın Ünlü aktörü Levent İnanır’dan Fatsa’yla ilgili bilgiler aldım. Aldığım bilgileri eserimin Fatsa ayağını oluşturmakta kullandım. Eseri yazdıktan sonra benim gibi Ünyeli olan değerli aktör Mustafa Şimşek’ten eserime ve yapım süreçlerine katkı vermesini rica ettim. Mustafa Şimşek müsait olmadığını söyleyerek, beni İsmail Canbulat’a yönlendirdi. Daha sonra İsmail Canbulat’la görüştüm. İsmail Canbulat’ı yazdığım eserin uygulanabilirlik aşamasında Metin yazarı olarak projeye dahil ettim.Yapımcı-Yönetmen Esra Alkan’ın film şirketi üzerinden Kültür Bakanlığı’na müracaat edip destek almak istedik. Müracaat için Canbulat’ı, Esra Alkan’a yönlendirdim.Ve bakanlığa müraccat ettiler. Aradan zaman geçti, projenin bilgim dışında Ünye’de çekilmeye başladığını duyduğumda şaşırdım.Ve daha kötüsü de ismimin projeden çıkarılarak yerime Esat Korkmaz’ın yazıldığını öğrendiğimde şoke oldum, böyle bir şeye inanmak istemedim.” dedi.
“Benle Çalışamayacağını Anladığı İçin Haber Vermemiş”
Sonrasında “Ünye de Fatsa Arası” belgesel filminin yapımcı-yönetmeni Esra Alkan’ı arayıp projenin nasıl kendisinden habersiz yapıldığını ve projeden isminin neden çıkartıldığını sorduğunda ise Esra Alkan’ın kendisine “ben senle çalışamayacağımı anladığım için sana haber vermedim ayrıca üstünde ufak tefek değişiklikler yaptım” dediğini dile getiren Ünlü Şair Şerafettin Kaya, Alkan’dan aldığı cevap üzerine aktör Levent İnanır’ı arayıp bu duruma şahitlik yapmasını rica ettiğini söyledi.
“Kafam Biraz Karışık” Diyerek Geçiştirdi
Tekrar Esra Alkan’ı aradığında ise Esra Alkan tarafından kendisine “kafam biraz karışık, sonra konuşalım” diyerek geçiştirme yapıldığını belirten Şerafettin Kaya, Fatsalı Aktör Levent İnanır’ı arayarak durumu anlattığını ve İnanır’ın da kendisine “konuyu Esra’yla konuştum, kendisi bu olayı gündeme getirmezsen ve “Ünye de Fatsa Arası” adlı projeden bir şey talep etmezsen, bundan sonra seninle başka işlerde çalışacak, uzlaşın” dediğini söyledi.
“Herşeyim Olan Şehrin Dışına İtilmek Bana Acı Veriyor”
Gerek hukuki, gerekse kamuoyu nezdinde hakkını sonuna kadar arayacağını belirten Kötü Şair, “beni en derinden etkileyen Ünye için yapmak istediğim projenin içerisinde olamamak, çocukluğumun geçtiği, aşık olduğum, Atatürk koşusunda birinci gelerek sevinçten ağladığım, kaldırımlarında yürüdüğüm o şehrin dışına itilerek soyutsuzlaştırılmak ve önemsizleştirilmek bana çok acı verdi.” şeklinde konuşarak çektiği acıyı ve yaşadıklarının kendisini nasıl derinden etkilediğini ortaya koydu. Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Ünyeli Aktör-Senarist Mustafa Şimşek ise açıklamasında Kötü Şair’i doğrular nitelikte konuştu.
Oyuncu Mustafa Şimşek gazetemize yaptığı açıklamada, “Bir arkadaşımla Levent İnanır’ın Taksim’deki restoranında sohbete gittik. Kötü Şair Şerafettin Kaya da oradaydı. Levent İnanır ve Şerafettin Kaya birbirileriyle mizahi bir dille Ünye ve Fatsa üzerinden espri içerikli atışıyorlardı. O an Şerafettin Kaya Ünye ve Fatsa’nın yıllardır süregelen çekişmesini konu alan belgesel çekme fikrini ortaya attı ve sohbetimiz bu fikir üzerinden esprili konuşmalarla devam etti.
Sonra ki günlerde “Cabbar” sinema filmi projemi bakanlığa sunmak için hazırlık yapıyordum. O sırada beni Kötü Şair aradı ve “Mustafa bu “Ünye de Fatsa Arası” projesini bakanlığa sunmamız lazım, 3 günümüz kaldı. Bana Metin yazma konusunda yardımcı olurmusun?” diye sordu ben de kendisine meşguliyetimi ve kendi projem için çalışmam gerektiğini söyledim. Ama kendisini iyi niyetle, benim gibi Ünyeli olan çocukluk arkadaşım İsmail Canbulat’a yönlendirdim. Kötü Şair İsmail’i aramış ve oturup projeyi hazırlamışlar. Fakat İsmail Canbulat’la geçen sürede bu konuyu hiç konuşmadım. Hatta bu konuyu unuttum, aradan zaman geçti ve Ünye’ye tatile geldiğim bir an İsmail’le karşılaştım, “proje bakanlıktan geçti filmi çekeceğiz, sen de bir yerinden tutmak istersen çok iyi olur.” dedi. O zamanlar bir dizi projem olduğu için kendisine teşekkür ederek zamanımın olmadığını anlattım.
Bu arada Ünye belgeseline başlanmıştı.. Ben de kendi projem ertelendiği için tatilimi sürdürmek için Ünye’ye geri döndüm… Çalışmalar sürerken Şerafettin aradı ve yaşadıklarını anlattığı an bu projenin Şerafettin’in o gün, o masada konuştuğu ve sonrasında benim yönlendirmem sonucunda İsmail Canbulat’la birlikte Kültür Bakanlığına sundukları proje olduğunu anladım. Kısa bir süre sonra belgesel film “Ünye de Fatsa Arası” Ortaçarşı’da çekilmeye başladı ve çekim esnasında daha önce “Üvey Baba” dizisinden mesai arkadaşım olan Erdal’la (Görüntü Yönetmeni) karşılaştım. Erdal bana Ünye ve Fatsa’yla ilgili bir anın var mı diye sordu, ben de kendisine yaşadığım bir anımı anlattım. Esra Alkan’la da ayaküstü tanıştık, fakat Esra daha sonra beni hiç aramadı…”
şeklinde konuştu.
Kötü Şair Olayın Mağdurudur…
Ünyeli Aktör Mustafa Şimşek tüm bu yaşananları birleştirdiğinde Şerafettin Kaya’nın bu olayın mağduru olduğunu düşündüğünü belirterek “Şurası bir gerçek ki bu projenin çıkış noktası o akşam o restorandaki, Levent İnanır’ın da olduğu konuşmadır. Ve Şerafettin’i İsmail’le tanıştırmamdır. Şerafettin’in söylediğine göre İsmail ve Esra tanışmıyorlardı daha önce. Bana göre burada manevi bir hak yenme olayı vardır. Fakat bu konuyu İsmail Canbulat’la hiç konuşmadım, bana göre O’nun da bir cevap hakkı var.” dedi.
Gazete Okuyorum / ORDU
oncehalk.com
14 Eylül 2011
Ünye de Fatsa Arası
Böylesi sanırım ilk kez olacak.
Değil TRT’nin binlerce lira harcayarak çektiği belgeseller, Cem Yılmaz’ın milyon liralık filmlerinden bile daha çok ses getirecek bir çalışma… Cem Yılmaz derken kafadan attım… Şimdilerde Türk sinemasında onlarca sinema salonu sahibi olan Gizli film yapımcıları var. İşletmeci diye tanınıyorlar ama aslında resmen film yapımcıları… Onların galaları genelde İstinye Park’taki modern sinemalarda oluyor. Şimdi anlatacağım belgeselin ne öyle çekim maliyeti oldu ne de galası için harcayacak parası. El emeği göz nuru diyeyim… Şayet salı akşamı havanın azizliği olmazsa, Beyoğlu İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı karışacak. İnşallah bir aksilik olmaz da hep birlikte güleriz. Bu güzel insanların neler yaptığını uzaktan da olsa göreceğim.
Olay şu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın maddi desteğiyle Ordu ilimizin iki şirin ilçesi Ünye ile Fatsa’yı tanıtan bir belgesel film çekildi. Ama nasıl çekildi? Bu önemli işte… İki şirin kasabamız arasında sadece 20 km var ama birbirlerinden kız almak dışında hiçbir konuda anlaşamıyorlar. Tarih boyunca böyle. Konu ilçelerini tanıtacak belgesel film olunca, ister istemez el sıkıştılar. Ama bu kolay olmadı. Uzun pazarlıklar sonucu filmin tam ortada çekilmesine karar verildi. Metre ile ölçe ölçe tam orta yeri buldular. Biliyorsunuz “Ünye de Fatsa Arası” diye çok sevilen türkü vardır. Ümit Tokcan ne kadar güzel söyler bu unutulmaz türküyü.
Çekimler öyle böyle bitti, filmin şimdi galası var. Bu da ayrı bir problem. Yarın akşam Beyoğlu Atlas Sineması’nda konuklarını ağırlamak istiyorlar. İki İlçenin kadınları ‘Biz daha hamaratız’ demek için İstanbul’a geldi. İkram için börekler açılıyor.
Özetle Ünye ile Fatsa halkı arasındaki, yıllardır Süren bu sempatik çatışmayı Beyoğlu’na taşıyacaklar. Kadınlar galada ikram yerlerinin yan yana olmamasını özellikle rica ettiler. Ünye Orta Çarşı Çocukları Grubu (en küçüğü 50 yaşında) Taksim Anıtı önünde buluşacaklar. Galaya ellerinde trampet, mızıka, tencere, tava gibi ses çıkaran ne varsa çala çala gelecekler.
Galaya kimler gelecek?
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin mutlaka gelecek. Çünkü filmde rol aldılar. Zaten Ertuğrul Günay da Ordulu… Ünye ve Fatsa eşrafından Kadir İnanır, Ali Poyrazoğlu, Ferhan Şensoy, Soner Arıca, Mustafa Yolaşan, Ümit Tokcan ve Kamil Sönmez Ünye ve Fatsalı sanatçıları temsilen galada bulunacaklar. Ordu Valisi Orhan Düzgün, Ordu Ak Parti Milletvekili Mustafa Hamarat, Frankfurt Başkonsolosu İlhan Saygılı, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu, Fatsa Kaymakamı Bekir Atmaca ise devlet erkanını temsil edecekler. Hepsi o bölgenin insanı. Türk sinemasının unutulmaz aktörü Ediz Hun ise kadroya ‘konuk kayınpeder’ olarak girdi. Çünkü biricik kızı Fatsalı başkonsolos ile evli.
Yönetmen Esra Alkan’ı bu arada tebrik edelim. Çünkü Türkiye’nin Kültür Bakanlığı destekli ilk mizah belgeseline imza attı. Bir bakıma tarihe geçti. Ünye de Fatsa Arası, 23 Aralık Cuma gününden itibaren 1 hafta boyunca Beyoğlu Atlas Sineması’nda her gün ama sadece 11.00 matinesinde izlenebilir…
Aykut Işıklar
aisiklar@bugun.com.tr
bugun.com.tr